Thursday, September 19, 2013

MEE KARI UDANG


MEE KARI
Bahan-Bahan
1 bungkus mee kuning - di celur dan toskan
BAHAN KUAH
½ kilogram ayam – di potong kecil
300gm udang
200gm isi kerang – saya tak letak sebab tak ada stock
20 biji bebola daging (meat ball)
1 paket kek ikan – di hiris nipis
2 biji kentang di rebus hingga lembut dan lenyekkan.
6 sudu besar serbuk kari (daging) – saya guna BABAS
2 liter air
½ kilogram santan pekat (saya beli santan yang siap di bungkus)
1 kiub ayam maggi
3 keping asam gelugur
Garam
Minyak

BAHAN KISAR
6 ulas bawang merah
1 labu bawang besar
4 ulas bawang putih
2 sudu besar udang kering – Rendam & Tos
10 biji cili kering – di rendam hingga lembut
2 batang serai
½ inci lengkuas
1 inci halia
BAHAN TUMIS
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 inci kulit kayu manis
1 tangkai daun kari

BAHAN SAMPINGAN
3 keping tauhu – di goreng
2 biji cili merah
Telur rebus
Beberapa biji limau kasturi/limau nipis
2 tangkai daun sup dan daun bawang
1 cawan taugeh – di celur sebentar
Bawang goreng

CARA MEMBUAT
1. Panaskan minyak di dalam periuk besar dan tuang bahan yang yang kisar. Kacau hingga wangi. Masukkan juga serbuk kari yang telah di larutkan dengan sedikit air kacau lagi hingga pecah minyak .
2. Seterusnya masukkan air dan renih sebentar. Masukkan pula isi ayam, kek ikan , bebola daging, udang dan asam keping. Renihkan sebentar dan masukkan santan pekat.

3. Lenyek kentang yang di rebus tadi dan masukkan juga kedalam kuah untuk memekatkannya.

4. Suaikan rasa dan kepekatan kuah dengan memasukkan garam dan kiub ayam. Boleh juga masukkan sedikit serbuk perasa (jika suka).

5. Cara menghidangkan mee kari : Masukkan sedikit mee yang telah di celur kedalam mangkuk. Letakkan taugeh yang telah di celur, telur rebus, tahu goreng.


Tuang kuah kedalam mangkuk tadi dan taburkan daun sup, daun bawang, cili merah dan bawang goreng.

No comments:

Post a Comment